2a_2b_цkolnб pomЕcky pro заky

Chiparamba, Londýn – Ocenění od anglické královny Alžběty II. potěšilo zambijského učitele Johna Zimbu. Ten postavil s podporou českých dárců školu v chudé vesnici Chiparamba, v této oblasti se dál snaží snížit negramotnost, těhotenství u teenagerů a také smysluplně naplnit volný čas mládeže, což je prevencí proti nejrůznějším problémům. Jsme rádi, že se na jeho práci můžeme alespoň trochu podílet. Johne, gratulujeme!

John Zimba má spoustu zkušeností jako učitel. Studoval na univerzitě v britském Glasgow, v roce 2016 se ale vrátil zpět do vesnice, odkud pochází, do Chiparamby. Započal zde vzdělávací programy pro znevýhodněné děti. Podařilo se mu postavit základní školu a poté dál pokračovat v boji proti negramotnosti a v boji za smysluplné naplnění volného času mladých, aby u nich předešel předčasnému těhotenství či užívání drog. V Chiparambě a okolí žije 60% lidí v chudobě a na 200 dětí by bez Johnovy pomoci nedosáhlo na vzdělání.

Johnovu stopu, kterou po sobě zanechává v Chiparambě, mohl na vlastní oči vidět i britský vysoce postavený komisař v Lusace Fergus Cochrane-Dyet. „To, co John dokázal ve vesnici poblíž Chipaty, je velkolepé. Viděl jsem to, když mě tam vzal s sebou loni v srpnu. Tuto cenu si bohatě zaslouží,“ sdělil komisař.

John si ocenění od královny váží. „Je to mimořádné ocenění a já za ně děkuji, posiluje mě v odhodlání dál podporovat opomíjené skupiny ze společnosti, ve které žiji. Je to vrchol mé kariéry, nemám slov…“ byl zambijský učitel překvapený a vzpomněl na citát Martina Luthera Kinga z roku 1959:

„Vykonávej povolání lidskosti, svěř se sám sobě, ušlechtilému boji za rovná práva a vytvoříš tak lepšího člověka sebe sama, lepší národní uvědomění své země a hezčí svět pro život.“

Johnovi v jeho záměru zlepšit život lidí na zambijském venkově pomohou i věci z Kontejneru pro Zambii, který naplnili čeští dárci a který brzy vypraví do Afriky Arcidiecézní charita Olomouc.

(opa)

Více se dočtete zde: