aktuality-kontejner-sbirka

Vybavit školy v chudé zambijské vesnici, dodat tam zdravotní potřeby či věci potřebné pro výuku řemesel (šicí dílna a farmaření). To je cílem materiální sbírky sudoměřických farníků a Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Sbírka Kontejner pro Zambii potrvá do 15. června 2018.

Věci z Kontejneru pro Zambii pomohou rozvíjet vzdělávání, zdravotní péči, ale také plánované školící centrum v Chiparambě (východní Zambie). „Do centra budou docházet žáci ze školy, kterou se podařilo Zambijcům s přispěním českých dárců postavit v roce 2017. Se zaslaným zahradním i zemědělským nářadím se budou učit chlapci farmařit, dívky se zas budou učit šít na šlapacích šicích strojích. Díky novým dovednostem se děti o sebe budou umět postarat, výuka řemesel navíc pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky,“ nastínila Kateřina Janečková ze Sudoměřic. Ta pomáhá s rodinou Zambii už od roku 2016, kdy navázala kontakty s tamními obyvateli. S přispěním farníků ze Sudoměřic, a pak ještě z dalších koutů ČR se podařilo postavit kostel v Kachingwe a dále pak školu v Chiparambě. Byl to jen začátek. Loni se Kateřina s přítelkyní vydala do Afriky osobně. „Lidé z Chiparamby mě překvapili. Jsou optimističtí, nečekají s nataženou rukou. Cihly na stavbu si vypálí a budovu postaví sami. Potřebují jen vaši přítomnost, pocit, že s nimi v jejich každodenních těžkostech někdo je. Pak věří, že to vše zvládnou,“ dodává Kateřina Janečková.

Vyslání Kontejneru pro Zambii se chopila Arcidiecézní charita Olomouc. Jde již o druhý kontejner, který s materiální sbírkou do rozvojové země vysílá. „Janečkovi nás oslovili, zda bychom s nimi spolupracovali a my se rozhodli je podpořit. Náš první kontejner díky štědrosti českých dárců pomohl potřebným na Haiti, věříme, že podobně pomůžeme i v Zambii,“ sděluje za Charitu Martin Zamazal. Zambie je jedna z mála afrických zemí, které nepoznaly válku, přesto patří mezi nejchudší rozvojové země. Pod hranicí chudoby tam žije více než 60 % lidí. 17 % obyvatel je nakažených virem HIV.

Více o Kontejneru pro Zambii i o tom, jak obyčejní lidé pomáhají chudým v daleké Africe, se dozvíte na www.charitaprozambii.cz

Věci do Kontejneru pro Zambii můžete dodat na Arcidiecézní charitu Olomouc, Křížkovského 6, a to po domluvě na telefonním čísle 581 115 215. Dále můžete přispět i finančně prostřednictvím účtu 115-7039000237/0100.

Děkujeme.

Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc